Incendiul urias de padure din Canada a scapat de sub control

Flames rise in Industrial area south Fort McMurray Alberta Canada

Masivul incendiu de padure din Canada continua sa cresasca, iar oficialii canadieni spun ca pot trece luni de zile pana flacarile vor putea fi tinute sub control.

Autoritatile din provincia Alberta au anuntat, sambata seara, ca flacarile ameninta deja imprejurimile orasului Fort McMurray si vor cuprinde mai mult de 1 242 km² pana la miezul noptii, crescand de la 965 km² – cat era la amiaza – si se vor extinde, fiind posibil sa atinga si Saskatchewan.

Peste 500 de pompieri erau angrenati sambata in lupta cu focul, fiind sprijiniti de 15 elicoptere si 14 avioane cisterna. Autoritatile canadiene contina sa organizeze convoaie pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate.

Sambata, la ora ocala 18.30 (ora 03.30, ora Bucurestiului), o tabara de refugiati  din apropiere de Fort Mc Murry era evacuata din calea flacarior.

„Ei nu sunt in pericol imediat, insa aceasta este o evacuare preventiva”, au declarat oficialii de la compania  Norlata Lodge, cea care administreaza tabara de refugiati, intr-o conferinta de presa.

Uriasul incendiu de padure, care a inceput la 1 mai, a silit mai mult de 88 000 de persoane sa fuga din calea flacarilor.

Desi incendiul contina sa se extinda, autoritatile canadiene spun ca sunt amenintate deocamdata doar zonele rurale si padurile.

O operatiune de evacuare a persoanelor ce se gasesc in partile de nord ale incendiului se asteapta sa fie incheiata pana duminica.

Chad Morrison, seful pompierilor din Alberta, spune ca se asteapta ca flacarile care ard in padure sa nu poata fi stinse luni de zile de acum incolo. Morrison a mai precizat ca, din cauza temperaturilor ridicate si a umiditatii scazute, precum si din cauza vantului conditiile de interventie impotriva incendiului sunt extrem de dificile.

incendiu-Canada

„Nici o interventie nu va opri acest foc sa arda, doar ploaia il va putea stinge”, a mai spus seful pompierilor din Alberta.

Intregul oras Fort McMurray se afla sambata sub ordinul de evacuare si „nu sunt sperante ca populatia sa se poata intoarce inapoi prea curand”, dupa cum suna un comunicat al autoritatilor din Alberta.

De asemenea, locuitorii din Anzac, Gregoire Lake Estates si Fort McMurray First Nation se aflau si ei sub ordinul de evacuare.

Exista temerea ca flacarile vor cuprinde si campurile petrolifere din Alberta. Compania Syncrude, una dintre cele mai mari companii petroliere din regiune, a anuntat ca si-a suspendat activitatile de extractie si isi va muta intreg personalul ce opereaza in campurile petrolifere, pana cand nu va mai exista riscul de incendiu.

Mai mult de 1 600 de case si alte cladiri au fost distruse de flacari, iar locuitorii din Alberta sunt ingrijorati de ce se va intampla cu locuintele lor.

SURSA: NBC News

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s