ESPLANADA MOSCHEILOR – Acord istoric intre Israel si Iordania

esplanada moscheilor

Secretarul de stat american John Kerry, aflat in vizita la Amman, capitala Iordaniei, a anuntat sambata ca Israelul si Iordania au ajuns la un acord in ceea ce priveste masurile de securitate pe Esplanada Moscheilor, masuri menite sa reduca tensiunile dintre israelieni si palestinieni, dupa cum afirma BBC NEWS.

„Toate violentele si instigarile la violenta trebuiesc oprite. Liderii trebuie sa preia controlul”, a declarat Kerry.

„Mai sunt inca probleme grave aflate in suspensie, atat de securitate cat si de alta natura, intre palestinieni si israelieni, care se impun a fi abordate, insa noi ne-am inteles ca acesta este primul pas pentru creearea unui spatiu care sa ne permita sa asigura aceste masuri, precum si dialogul”, a mai spus Kerry.

Kerry s-a intalnit joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar sambata, la Amman, cu liderul palestinian Mahmoud Abbas si cu regele iordanian Abdullah al II-lea.

Valul de violente din ultima perioada sunt legate de Esplanada Moscheilor. Opt israelieni au fost ucisi si alti zeci raniti in atacuri armate comise de palestinieni, in urma unor zvonuri conform carora Israelul ar fi urmat sa schimbe regulile in ceea ce priveste accesul la Esplanada Moscheilor, insa autoritatile israeliene au dezmintit.

In replica, un numar de 50 de palestinieni, presupusi atacatori, au fost ucisi in ultimele saptamani de fortele armate israeliene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s