RAZBOIUL CIVIL DIN YEMEN – Romani prinsi in bombardamente

Yemen-razboi

foto: paginaderusia.ro___________________________________

Yemenul, un stat din sudul peninsulei arabice, cu o populatie de 23 milioane de locuitori, s-a transformat intr-unul din cele mai periculoase locuri din lume.

Rebelii Houti, sustinuti de fostul presedinte al Yemenului, incearca sa puna stapanire pe tara condusa de de presedintele Hadi. Rebelii sunt sustinuti de Iran, unul dintre cei mai mari adversari ai Yemenului. Iranul acuza Arabia Saudita, aliatul SUA in Orientul Mijlociu, de genocid in Yemen. Arabia Saudita a intervenit militar in criza yemenita si conduce o coalitie de state din zona Golfului impotriva rebelilor.

Yemenul este una dintre cele mai sarace tari din Orientul Mijlociu, dar are insa o importanta strategica deosebita, prin pozitia sa geografica. Yemenul are acces la stramtoarea care leaga Marea Rosie cu golful Aden din Oceanul Indian.

In conflictul din Yemen au fost prinsi si romani, 45 dintre acestia fiind evacuati din zona de conflict.

„Vedeam morti pe strada si dormeam sub scara, ca sa ne ferim de bombe. Acolo, viata mai e doar o chestiune de noroc”, povestesc romanii intorsi din infernul yemenit.

Magdalena Aideed a trait in Yemen 37 de ani. Acum a ajuns din nou in Romania, impreuna cu fiica sa. Ministerul de Externe roman a reusit sa le scoata printr-o operatiune complicata de evacuare.

„Cand eram in casa, sub bombardamente si bubuituri, pur si simplu am trait zile intregi sub scara. Ne-a evacuat un vaporas mic yemenit, care ne-a dus in larg de tot, la un vas mare de razboi indian. Acela ne-a luat. Am fost vreo 500 de persoane”, a povestit Magdalena Aideed.

Vaporul indian i-a dus la Djbouti. a lasat in urma tot ce au strans intr-o viata, dar au scapat de razboi.

Sursa: Pro tv :  www.protv.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s