TURCIA – Dezamagita si dezolata de declaratiile Papei Francisc cu privire la genocidul armean

genocidul-armenilor

foto:cibosteca.ro

Guvernul Turciei a comunicat duminica, 12 aprilie, ambasadorului Vaticanului ca este „profund dezolata si dezamagita” de declaratia Papei Francisc, care a afirmat ca masacrul armenilor din 1915 reprezinta genocid. Guvernul Turciei a mai afirmat ca se constata o  „lipsa de incredere” intre Turcia si Vatican.

Turcia recunoaste ca multi armeni crestini au murit in conflictele cu armata Imperiului Otoman, cu incepere din 1915, cand Armenia era parte componenta a sus amintitului imperiu, dar respinge afirmatiile cum ca ar fi vorba de sute de mii de victime si ca ceea ce s-a intamplat in 1915 ar fi fost un genocid.

In trecut, si Papa Ioan Paul al II-lea s-a exprimat, intr-o declaratie semnata impreuna cu patriarhul Bisericii Armene, Karenin al II-lea, in sensul ca masacrul din 1915 reprezinta primul genocid din istorie.

„Se pare ca familia umana a refuzat sa invete din greselile sale, provocate de lege si teroare, astfel incat, inclusiv azi, exista unii care incearca sa-i elimine pe altii cu ajutorul si tacerea complice a altora, care pur si simplu stau”, a declarat Papa Francisc.El a mai spus ca masacrarea armenilor este primul dintre cele trei genocide „masive si fara precedent”, urmat de Holocaust si stalinism.

Multe state europene recunosc genocidul armenilor, dar Italia sau SUA, spre exemplu, au evitat pana in prezent sa recunoasca acest genocid, datorita relatiilor privilegiate si aliantei militare cu Turcia.

Sursa: Gandul  www.gandul.info

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s