RUSIA – Amenintari la adresa Romaniei

SUA-se-retrag-din-Europa-de-Est-563x259

Dupa decizia NATO de a-si intari flancul  su-est european, prin sporirea capabilitatilor militare in Romania, aceasta din urma a devenit in ultima vreme tinta unor diferite atacuri lansate de diferite personaje, mai mult sau mai putin oficiale, din Rusia.

Avand in vedere criza Ucrainiana, faptul ca Rusia ii sprijina pe separatistii rusofoni si le furnizeaza armament, NATO  a decis sa-si sporeasca masurile de securitate in tarile din vecinatatea Ucrainei. Astfel, pe langa inzestrarea continua a bazei de la Deveselu, NATO a adus in Romania armament greu. Este prevazut, de asemenea, infiintarea a doua centre de comanda si control in Romania, centre ce vor deveni functionale in 2016.

In replica la aceste contramasuri ale NATO, Moscova a initiat un val de amenintari la adresa Romaniei. Konstantin Sivkov, presedintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Moscova, a declarat ca planurile privind instalarea de tehnica grea in Romania sunt de natura a „pregati o confruntare prelungita cu Rusia.”

Au urmat apoi avertismentele ambasadorului rus la Bucuresti, dar cea mai serioasa a fost declaratia purtatorului de cuvant a Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukaseviki, care a declarat ca „Romania sacrifica stabilitatea regionala in zona Marii Negre, de dragul strategiilor facute prin alte parti ale lumii”. De asemenea, anterior, Lukaseviki a avertizat Romania ca „trebuie sa fie constienta de responsabilitatea si consecintele suplimentarii efectivelor militare NATO pe teritoriul sau.

Desi Moscova sustine ideea ca NATO a incalcat prevederile Tratatului Rusia-NATO, in fapt, nu e vorba decat de tactica Moscovei care, in vederea revizuirii politicii Ocidentului vis-a-vis de sanctiunile pe care le-a impus Rusiei, foloseste politica oferirii de avantaje pentru unele tari din zona si, pe de alta parte, aceea a amenintarilor.

In ceea ce priveste amenintarea militara din partea Rusiei, Romania este protejata – ca membra NATO – de Articolul 5 al Tratatului Aliantei Nord Atlantice, care prevede ca, in cazul unui atac terestru impotriva unui stat membru, Alianta il va apara.

Este interesanta observatia analistului american Robert Kaplan, de la publicatia  „Stratfor”, care a declarat: „Presupunem ca Rusia cunoaste Articolul 5 din Tratatul NATO, care protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunulor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul concernelor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosi. Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor… De aceea, cred ca provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni militare imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani”.

Sursa: Adevarul  www.adevarul.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s